Haberler

SAÇIMI TARAMAK, DÜĞMELERİMİ İLİKLEYEBİLMEK İSTİYORUM…

Felç geçirenler ilk önce hangi organını kullanabilmeyi istiyor? 

İnme sonrası felç geçiren hastalarda; bacaklarda ve kollarda hareket kaybı, denge kaybı, koordinasyon bozukluğu, konuşamama gibi ağır sorunlar görülür. Herkes felç sonrası tek istenen birincil hareketin tekrar yürüyebilmek olduğunu düşünür. Ancak felç geçiren hastalar, ilk önce yürümeyi değil ellerini ve parmaklarını kullanabilmeyi istiyor.  

Peki neden? 

Fiziksel Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, bu konuda şu bilgileri verdi: 

ELLERİMİZ OLMASAYDI? 

“Vücuttaki hasar ne kadar ağır olursa olsun hastalar ilk önce ellerini, parmaklarını kullanabilmek istiyor. Hastalar, kimseye yük olmadan ya da kimseye muhtaç olmadan saçını taramak, dişlerini fırçalamak, kaşığı ağzına götürebilmek, şişenin kapağını açabilmek, cep telefonunu kullanabilmek, bir kapının kolunu açabilmek istiyor. Çoğu hasta için ellerini kullanabilmek konuşmaktan bile önce geliyor çünkü insanlar konuşamasa da elleriyle birçok şeyi anlatabiliyorlar.  

Çünkü, ellerimiz kas – iskelet sisteminin en önemli anatomik aracıdır. El, insan vücudundaki en karmaşık ve en güzel mühendislik eseri parçalardan biridir. Elimiz bizi gezegendeki diğer canlılardan da ayırır. 

YENİ SİNİRLER FİLİZLENİYOR 

Bizler de felç sonrası, robotik rehabilitasyon sayesinde parmak, el ve kollardaki iyileşmeyi hızlandırıyoruz. Uyguladığımız tedavi sürecinde, beyin ve omurga arasındaki kopan iletişimi yeniden sağlıyoruz. Kaybedilen fonksiyonların geri kazanılması için fizyoterapist ve ergoterapistlerle el rehabilitasyonunu uyguluyoruz. El rehabilitasyonunda uygulanan uyarı, kalan sinir liflerini aktive ediyor ve zamanla yeni sinirlerin filizlenip büyümesine yardımcı oluyor. Beyin kaybettiği becerileri yeniden öğreniyor.  

AMELİYATSIZ İYİLEŞME 

Rehabilitasyon egzersizleri ne kadar bol tekrarlı yapılırsa beyniniz kendini o kadar çok yeniden düzenler. Biz de bu yolu izleyerek gelişmiş robotik rehabilitasyon cihazlarımızla gerçekleştiriyoruz. Yani cerrahi müdahale gerekmeden, ameliyatsız bir şekilde iyileşme gerçekleştirmek mümkün.  

İnce motor becerilerin yeniden kazanılması bazen uzun sürse de hastalarımızın pozitif düşünme kabiliyetlerini ve motivasyonlarını destekleyerek bunu başarıyoruz.  Ellerini kullanabilen felçli hastalarda motivasyon daha da arttığı için iyileşme süreci hızlanıyor.” 

Yorumlar