Haberler

ASTRAZENECA TÜRKİYE, HELLO TOMORROW TÜRKİYE SUMMİT’TE “YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ TEDAVİ: SAĞLIK HİZMETLERİNDE DEVRİM” KONULU PANEL İLE SAHNEDEYDİ

AstraZeneca Türkiye, dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını, girişimcileri ve yatırımcıları İstanbul’da bir araya getiren Hello Tomorrow Türkiye Summit’te düzenlediği “Yapay Zekâ Destekli Tedavi: Sağlık Hizmetlerinde Devrim” konulu panelde yapay zekânın ilaç sektörüne katkılarını örneklerle aktararak gelecek vizyonunu paylaştı.

Sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlayan bilim odaklı, yenilikçi ve araştırmacı ilaç şirketi AstraZeneca Türkiye, dünya çapında bilim, teknoloji ve inovasyon liderlerini, gezegenin ve insan sağlığının geleceğini şekillendirmek için İstanbul’da bir araya getiren Hello Tomorrow Türkiye Summit’te “Yapay Zekâ Destekli Tedavi: Sağlık Hizmetlerinde Devrim” konulu bir panel düzenledi.
 
AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz moderatörlüğünde yapılan panelde AstraZeneca Türkiye Aşı ve İmmün Terapiler İş Birimi & Lansman Mükemmellik Direktörü Çiğdem Özkaplan, AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, AstraZeneca Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü Özge Nurata Osmanoğlu ve AstraZeneca Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Direktörü Yağız Aydemir yapay zekânın ilaç araştırma ve geliştirme çalışmalarında, erken tanı ve teşhis süreçlerinde, şirket içinde çalışan verimliliğini artırmada nasıl kullanıldığını örneklerle paylaştı ve yapay zekânın ilaç sektörüne yapabileceği katkıları vizyoner bakış açısı ile ele alarak geleceğe dair beklentilerini paylaştılar.
 
“İnsan ve yapay zekâ iş birliği daha etkin tedaviler sunma imkânı tanıyacak”
Panelde yaptığı konuşmada insan ve yapay zekâ iş birliğinin sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletirken hastalara daha etkin çözümler ve tedaviler sunma imkânı tanıyacağını söyleyen AstraZeneca Türkiye Aşı ve İmmün Terapiler İş Birimi & Lansman Mükemmellik Direktörü Çiğdem Özkaplan, “AstraZeneca’da kanser bakımını, kişiye özel ve kaynaklara uygun çözümleri sunarak çok paydaşlı bir çabaya dönüştürmek ve hasta sonuçlarını iyileştirmek için çalışıyoruz. Dijital teknolojilerden daha fazla faydalanmak ve sağlık bilimleri alanında küresel inovasyonu hızlandırmak amacıyla 2023 yılında Evinova birimini kurduk. Evinova, AstraZeneca bünyesinde ayrı bir sağlık teknolojisi birimi olarak faaliyet gösteriyor ve küresel çapta klinik araştırma destekçilerine, klinik araştırma kuruluşlarına, klinik araştırmalarda sahada görev yapan ekiplere ve hastalara hizmet etmek için veriye ve bilime dayalı insan deneyimine odaklanan sağlık çözümleri sunuyor. Yapay zekânın gücünden işimizin tüm aşamalarında faydalanmaya devam edeceğiz.” dedi.
 
“İş birliklerimiz yapay zekânın teşhis süreçlerine katısını ortaya koyuyor”
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise yaptığı konuşmada yapay zekânın hastalıkların erken tanısındaki rolüne dikkat çekti. AstraZeneca’nın yapay zekâdan nasıl faydalandığını ve bu alandaki iş birliklerinin öne çıkan yönlerini de dinleyicilerle paylaşan Erem, bu iş birliklerinden bazılarını şöyle özetledi: “Qure.ai ile gerçekleştirdiğimiz ortaklık sayesinde, akciğer kanseri taramalarında yapay zekâ destekli algoritmalar geliştirdik. Marmara Üniversitesi ile yürüttüğümüz, koşulsuz katkı sağladığımız PROHEART-AI projesi kapsamında, giyilebilir teknolojiler aracılığıyla kalp yetersizliğini daha erken evrede tespit edebiliyoruz. Ayrıca, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi ile olan iş birliğimizle, ‘Sağlıkta Yapay Zekâ ile Dijital Dönüşüm’ projesini hayata geçirdik ve kalp yetersizliğinin erken tanısında yapay zekâ tabanlı yeni bir tanı protokolü uyguladık. Bu iş birliklerimiz yapay zekânın teşhis süreçlerine yaptığı olumlu katkıyı ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.”
 
“İlaç geliştirme süreçleri, yapay zekâ ile çok daha kısa sürede sonuçlanabiliyor”
Yapay zekânın ilaç geliştirme süreçlerine yaptığı yenilikçi katkılara değinen AstraZeneca Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü Özge Nurata Osmanoğlu da konuşmasında, “Sağlık alanında yapay zekâ adeta bir paradigma değişimi yaratıyor. Daha önce yıllar süren ilaç araştırma ve geliştirme çalışmaları, artık yapay zekâ destekli yöntemlerle çok daha kısa sürede sonuçlanabiliyor. AstraZeneca olarak biz de AR-GE çalışmalarımızda yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojilerini etkin biçimde kullanıyoruz. Bu sayede, özellikle onkoloji ve kronik hastalıklar gibi alanlarda kişiye özel tedavi yaklaşımları geliştiriyoruz. Örneğin, Hacettepe ve Ege üniversiteleriyle gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri kapsamında binlerce radyolojik görüntü üzerinde analizler yapıyoruz. Yapay zekâ yalnızca teknolojik olduğu kadar yapısal bir dönüşüm de getiriyor ve biz bu dönüşümün ön saflarında yer almaktan büyük bir heyecan duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Yapay zekâ, şirket içi faaliyetlerimizde olukça önemli bir rol oynuyor”
AstraZeneca Türkiye Bilgi Teknolojileri ve Dijital Müdürü Yağız Aydemir ise konuşmasında yapay zekânın iş süreçlerine entegrasyonunun çalışan verimliliğine etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi: “AstraZeneca’da yapay zekâyı iş yapış biçimlerimize entegre ederek ekiplerimizin üretkenliğini ve performansını artırmaya yönelik somut adımlar atıyoruz. Günlük işlerimizde yapay zekâ kullanımı; veri analizinden insan kaynaklarına, pek çok süreci daha verimli hale getiriyor. Örneğin, işe alım süreçlerinde kullandığımız Talent Acquisition GPT platformu, aday tarama ve değerlendirme adımlarını otomatikleştirerek İK ekiplerimizin daha hızlı kararlar almasını sağlıyor. Eğitim ve içerik geliştirme tarafında ise Synthesia ve Jasper gibi araçlar bize zaman kazandırırken kaliteyi de artırıyor. Yapay zekâ, ilaç geliştirme süreçlerimizde ve şirket içi faaliyetlerimizde olukça önemli bir rol oynuyor. Tabii yapay zekâ sağlık sektöründe de önemli bir dönüşüme yön veriyor. Görüntüleme ve tanı alanında yapay zekâ çözümleri geliştiren birçok startup, sektörümüze yeni bir soluk getiriyor. Biz de bu yenilikçi yapının bir parçası olarak AZ Lab Türkiye Startup Demo Day ve Catalyst Network gibi platformlar aracılığıyla bu girişimlerle iş birlikleri kuruyor, yeni teknolojilerin sahaya entegrasyonunu hızlandırmayı hedefliyoruz.”
 
“Yapay zekâ, köklü değişimlerin önünü açan bir güç”
Panelde moderatörlük görevini üstlenen AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz da yaptığı konuşmada yapay zekânın farklı sektörlerde yarattığı dönüşüme dikkat çekti. Kiraz, “Yapay zekâ, bugün pek çok alanda köklü değişimlerin önünü açan bir güç. Sağlık sektöründe ise yalnızca ilaç geliştirme süreçlerini hızlandırmakla kalmıyor; hastalıkların erken teşhisinden kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına, operasyonel verimlilikten hasta deneyimini iyileştirmeye kadar geniş bir etki alanına sahip. AstraZeneca olarak biz de sağlıkta en iyi sonuçların insan uzmanlığı ile yapay zekânın güçlü analitik kapasitesinin birleşimiyle elde edileceğine inanıyoruz. Bu iş birliği, sağlık profesyonellerinin yükünü hafifletirken, hastalar için daha etkili ve hızlı çözümler sunma potansiyeli taşıyor. Bilimi ve teknolojiyi bir araya getiren bu yolculukta, yapay zekânın gerçek potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmekten ve bu dönüşümün bir parçası olmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz.” dedi.


 

Yorumlar