Prostatın iyi huylu büyümesi, genellikle 50 yaş sonrası ortaya çıkan ve altta yatan nedenlerini henüz tam olarak bilemediğimiz bir hastalık. Prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle mesanenin alt kısmındaki idrar yollarını daraltarak idrar akışını azaltmasıyla kendini gösteren hastalık, mesanenin tam boşalamaması nedeniyle zaman içinde böbrek sağlığını da bozabiliyor. En çok görülen belirtileri ise; sık idrara çıkma isteği (özellikle geceleri), idrar yaparken zorlanma, idrar akışında zayıflık ve mesaneyi tamamen boşaltamama hissidir.
İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde birinci yöntem ilaç tedavisi. Ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen veya ilacın yetersiz kaldığı durumlarda ya da ilacı yan etkileri nedeniyle kullanamayan hastalara cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
İyi Huylu Prostat Büyümesinde Hangi Cerrahi Yöntemler, Ne Zaman Uygulanmalı?
Günümüzde iyi huylu prostat büyümesinin cerrahi tedavisinde; kazıma (rezeksiyon), içini boşaltma (enükleasyon), buharlaştırma (vaporizasyon) ve yakma (ablasyon) prensipleri gibi çeşitli yöntemlerin kullanıldığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kaba, en çok kullanılan bu cerrahi yöntemlere dair önemli bilgiler verdi.
TUR: Açık cerrahi yerine herhangi bir kesi yapılmadan uygulanan TUR (Transüretral Rezeksiyon Prostatektomi) sıkça başvurulan bir yöntem. Kapalı yapılan bu yöntem, daha çok 0-80 ml hacmindeki iyi huylu prostat büyümesi olan hastalar için kullanılıyor.
TUIP: 30 ml’den küçük hacimli iyi huylu prostat hastaları için kullanılan TUIP (Transüretral Prostat İnsizyonu) yöntemi, boşalma fonksiyonlarına zarar vermediği için özellikle şikayetleri olan genç hastaların tercihi. Kısa ameliyat süresi ve kanama ihtimalinin çok az olması gibi avantajları da var.
HoLEP: 80-100 ml hacmin üzerindeki prostatlar için açık prostatatektomi ameliyatına iyi bir alternatif olan HoLEP, kısa yatış süresi, kısa sonda süresi (ortalama 2 gün) ve hızlı iyileşme avantajlarıyla öne çıkan yöntemlerden biri.
ThuLEP: HoLEP benzeri bir yöntem olan ThuLEP; prostatın içinin boşaltılmasını ve idrar yolunda tıkanıklığa ya da daralmaya neden olan dokunun prostat kapsülüne kadar çıkarılmasını sağlıyor.
Buharlaştırma Yöntemleri: Prostatın içindeki idrar kanalının genişletilmesi amacıyla kanala komşu prostat dokusunun buharlaştırılması, kan sulandırıcı kullanan hastalar için geliştirilen bir yöntem. Etkinliği henüz yeterince kanıtlanmamış olan, özellikle anestezi alması çok riskli olan yaşlı hastalarda lokal anestezi ile dahi yapılabilen termal su buharı ile prostat dokusunun buharlaştırılması ise cerrahi tedavilerdeki bir diğer alternatif.